Over Andrina - Reizen voor Focus


Reizen voor FocusOver Andrina

 

Andrina Sol

Hey!

Mijn naam is Andrina Sol. Ik ben Reizen voor Focus gestart, omdat ik je graag meeneem naar de Balkan, voor inspiratie en focus.

Instant ontspanning

De stad, je kantoor, je telefoon, laptop, de dagelijkse beslommeringen achter je laten en je terugtrekken op een berg, omdat het effect verbluffend is: instant ontspanning. Zo ervaar ik dat. En een ervaring die je bij blijft. Zeker als je tijdens je verblijf op zo’n berg ook nog eens kennismaakt met de gastvrijheid van de lokale bewoners en je mee beweegt in hun ritme.

Dit wil ik delen met de wereld

De Balkan. Ik heb er gewoond, gewerkt en eigenlijk ben ik er iedere zomer te vinden. Een gebied met een geschiedenis. Een gebied waarover over zoveel vooroordelen de ronde doen. Maar ook: die prachtige natuur. De rust. Nauwelijks toeristen te zien. Bijzondere ontmoetingen. Tomaten die smaken naar tomaat. De traditionele koffie. De hippe koffietentjes in de bruisende steden. Relatief dicht bij huis en toch in een totaal andere cultuur stappen. “Dit wil ik delen met de wereld,” dacht ik telkens.

Met m’n lief fantaseerde ik over de huisjes die we zouden kopen in onze favoriete gebieden in Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië. Een plek waar we zelf heen kunnen, maar belangrijker: een plek waar anderen mogen kennismaken met de cultuur en natuur. Ontvangen worden door de buurvrouw die voor het huis en haar gasten zorgt en zo een inkomen heeft. Super kleinschalig toerisme, waar de gemeenschap beter van wordt. Ook als wij er niet zijn. Dat idee.

Iets toevoegen, waar je energie van krijgt

Aan de huisjes ontbreekt het nog. Reizen voor Focus is een eerste stap. Reizen organiseren naar de Balkan, niet als vakantiebestemming, maar als werkbestemming. Een reis geeft toegevoegde waarde. Een vergadering+, training+, symposium+, brainstormsessie+, teambuilding+. Zeg maar een bijeenkomst waar je energie van krijgt.

Geen stiekeme blik op de klok om te zien of het al tijd is voor de pauze met koffie met cake. Die cake waar je naderhand spijt van hebt, omdat de suikerkick die er op volgt eerder een verzwarend dan een verlichtend effect op je oogleden heeft.

Naar buiten dus. Met z’n allen of alleen. Ruimte creëren om de ideeën te laten stromen.

Word je ook blij bij het idee om op zo’n manier te kunnen werken? Stuur me een berichtje dan maken we een belafspraak om je ideeën in een passend reisplan te gieten. Er zo veel meer mogelijk dan je denkt.

 

 

Het moet wel kloppen…

Toerisme in de Balkan is in ontwikkeling. De Kroatische kust is een populaire vakantiebestemming en Montenegro is bij westerse toeristen in opkomst. Steeds meer mensen ontdekken de prachtige Albanese riviera. Die ontwikkeling heeft ook een keerzijde. Grote en kleinere hotels worden uit de grond gestampt. Dat gaat nog al eens ten koste van diezelfde kustlijn, die de toeristen trekt, en ten koste van die waanzinnig mooie natuur.

Mijn missie is dan ook om in samenwerking met de lokale partners, toerisme te stimuleren dat zo min mogelijk schade aanricht. Ongerepte natuur als een conditio sine qua non voor economische ontwikkeling. Voldoende inkomen genereren met kleinschalig (zakelijk) toerisme, zodat de noodzaak voor meer beton achterwege blijft.

Mooi streven, maar reizen is hoe dan ook een aanslag op het klimaat. Ergens wringt er dan toch iets. Dan maar niet op reis? Daarvoor zit reizen me te veel in het bloed. Iedere reis die door Reizen voor Focus wordt georganiseerd wordt daarom gecompenseerd met een bijdrage aan Mossy Earth.

 

Geïnteresseerd in mijn carrière? Op LinkedIn heb ik het op een rijtje gezet.