Macedonië - Reizen voor Focus


Reizen voor FocusMacedonië

Macedonië. Wat moet je weten voor je op reis gaat?

De Republiek Macedonië, niet te verwarren met het gebied in Griekenland met die naam, ligt in de Balkan. Het land heeft geen kustlijn, maar wel een aantal schitterende meren, waarvan het Meer van Ohrid het bekendst is.

Vliegvelden

De hoofdstad van Macedonië is Skopje. Vlak bij die stad ligt de belangrijkste luchthaven van het land: Airport Alexander the Great. Het hele jaar door zijn voordelige rechtstreekse vluchten beschikbaar vanaf onder meer Eindhoven, Amsterdam, Dortmund en Keulen. In het hoogseizoen zijn ook rechtstreekse vluchten beschikbaar naar Ohrid vanaf Eindhoven en Amsterdam.

Benodigde documenten en visa

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Macedonië vind je informatie met betrekking tot de benodigde documenten en visa.

Op het moment van dit schrijven (januari 2018) geldt het volgende:

  • Burgers van EU-landen en Schengenlanden kunnen het land in reizen met een geldige (Europese) ID-kaart. Een paspoort geldt uiteraard ook. De ID-kaart en het paspoort dienen nog 90 dagen geldig te zijn na vertrek uit Macedonië.
  • Personen met een permanente verblijfsvergunning in de EU of Schengenland hebben toegang voor maximaal 15 dagen. Vraag zelf vooraf informatie bij de Macedonische autoriteiten over de benodigde documenten, als deze situatie op jou van toepassing is.
  • Personen met een multiple-entry visum voor de Schengenlanden (type C) hebben toegang voor maximaal 15 dagen. Hun visum moet nog minsten 5 dagen geldig zijn na vertrek uit Macedonië. Vraag zelf vooraf om informatie bij de Macedonische autoriteiten, als deze situatie op jou van toepassing is.

Belangrijke bronnen:

Dataroaming

Macedonië ligt buiten de Europese Unie. Je hebt dus geen gratis dataroaming beschikbaar. Dat is misschien wel prettig als je ongestoord aan het werk wilt, maar kan ook voor vervelende verrassingen zorgen als je je dataroaming niet hebt uit gezet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.