Reizen in en naar Albanie - belangrijke informatie


Reizen voor Focus



Albanië

Reizen in en naar Albanie – belangrijke informatie

Onbekend maakt onbemind. Voor Albanie gaat die quote nog al eens op. Werk aan de winkel dus, om een ander licht op het land te laten schijnen. Op deze pagina vind je informatie over de manieren waar op je het land kunt bereiken, over de benodigde documenten en dataroaming. De praktische zaken zeg maar. In de loop van de tijd volgt dan ook een indruk van overnachtingsmogelijkheden en de cuisine die je mag verwachten. Voor nu zal ik volstaan met links met informatie van anderen.

Vliegen naar Albanië

Tijdens de wintermaanden is het niet mogelijk om rechtstreeks op Tirana te vliegen vanuit Nederland. Van maart tot en met oktober biedt Transavia 2 à 3 voordelige vluchten per week vanaf  Amsterdam. Buiten die periode is het uiteraard ook mogelijk naar Albanie te vliegen. Je moet dan wel een keer overstappen, in Wenen of Ljubljana bijvoorbeeld.

Alternatieven

Afhankelijk van het gebied dat je wilt bezoeken in Albanië, bieden de luchthavens in de buurlanden een mogelijk alternatief. Als je een paar dagen focus zoekt in Valbona is het vliegveld van Pristina de dichtstbijzijnde optie. Het vliegveld van Skopje (en in de zomer ook Ohrid) in Macedonie dat ten oosten van Albanië ligt, kan een voordelig alternatief zijn. Ben je van plan het zuiden van Albanië te bezoeken, dan kan vliegen naar Corfu een goede optie zijn. Vanaf Corfu vaart een veerboot naar de haven van de Albanese kustplaats Saranda.

Met de auto

Als je de tijd hebt, dan is rijden naar Albanië op zich al een belevenis. Je zult er wel een dag of 3 voor moeten uittrekken, maar je hebt dan ook de kans om andere landen van de Balkan te ontdekken. Reis je in het hoogseizoen, dan zul je rekening moeten houden met wachttijd bij de grensovergangen. Daar buiten valt het meestal wel mee. Zorg er wel voor dat je altijd een originele groene kaart bij je hebt als je inde Balkan rijdt. Binnen de EU wordt een zelf-uitgeprint exemplaar ook geaccepteerd, maar daar buiten meestal niet. Mocht je de originele groene kaart niet bij je hebben, blijf kalm onder de strenge blik van het grenspersoneel en vraag naar de mogelijkheid om een locale verzekering af te sluiten. Dat kan namelijk altijd.

De wegen

Wegen in Albanie worden steeds beterDe wegen in Albanië en het bijbehorende verkeer hebben een slechte naam, om het mild uit te drukken. Toch is de informatie die op het internet te vinden is, vaak behoorlijk achterhaald. Ja, er zijn slechte wegen, maar er zijn steeds meer prima wegen, waardoor je je met een gewone personenauto ook prima kunt verplaatsen in het land. Wel is het handig om wanneer je van plan bent de bergen in te gaan, even navraag te doen over de staat van de wegen. De route naar Valbona is de laatste jaren compleet aangepakt, terwijl voor het laatste deel van de weg naar Theth een 4×4 de voorkeur heeft. Met een oude Opel Combo lukte het een paar jaar geleden ook – al was dat wel een serieus spannende rit.

Verder moet je er rekening mee houden dat een weg – zelfs een snelweg – niet enkel voor gemotoriseerd vervoer is bestemd: fietsers, trekkers, paard en wagen, schapen, geiten, paarden, ezels, koeien, je komt van alles tegen. Over het algemeen is dat geen probleem. Zo druk zijn de wegen doorgaans niet.

In en rond de steden kan het verkeer wel vast lopen. In geval van een verkeersopstopping, verliest de markering van de rijbanen zijn functie en schuift het verkeer in een. Op 3 rijbanen passen dan prima 5 rijen auto’s. Het devies: goed blijven kijken en rustig mee gaan in de flow.

Over het verkeer in Albanië schreef ik een blog, die vind je hier

Benodigde documenten en visa

Op de website van de Albanese ambassade is de informatie de vinden over de benodigde visa en documenten.

  • Burgers van EU-landen en Schengenlanden kunnen het land in reizen met een geldige (Europese) ID-kaart. Een paspoort geldt uiteraard ook. De ID-kaart en het paspoort dienen nog bij binnenkomst  nog tenminste 90 dagen geldig te zijn. Een visum is niet nodig
  • Personen met een geldige verblijfsvergunning in een Schengenland hebben geen visum nodig.  Vraag zelf vooraf informatie bij de Albanese autoriteiten over de benodigde documenten, als deze situatie op jou van toepassing is.
  • Personen met een multiple-entry visum dat al eerder is gebruikt in een Schengenland kunnen zonder visum Albanie in reizen.  Vraag zelf vooraf om informatie bij de Albanese autoriteiten, als deze situatie op jou van toepassing is.

Belangrijke bronnen:

Dataroaming

Albanië ligt buiten de Europese Unie. Je hebt dus geen gratis dataroaming beschikbaar. Dat is misschien wel prettig als je ongestoord aan het werk wilt, maar kan ook voor vervelende verrassingen zorgen als je je dataroaming niet hebt uit gezet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Valuta

De Albanese Lek (ALL) is het betaalmiddel. Ondernemingen die zich op toerisme richten, zoals hotels en gasthuizen en autoverhuurbedrijven, hanteren vaak prijzen in Euro. Betalen in Euro wordt dan ook gewaardeerd, maar in Lek bet

alen kan ook altijd wel. Het is handig om op de hoogte te zijn van de wisselkoers van dat moment (1€ geeft je ongeveer 132 tot 135 ALL). Meestal wordt die koers afgerond naar een beter hanteerbaar getal.

Ter inspiratie

Theth boek Herberg hoefijzer

Albanie weet de aandacht steeds vaker ook op een positieve manier op zich te vestigen. Laat je inspireren door blogs, documentaires, korte filmpjes of zelfs de goede oude A. Den Doolaard in zijn boek De herberg met het hoefijzer.

Blogs:

  • GirlinAlbania: leuke blog en vooral ook erg mooie foto’s. Je kunt haar onder dezelfde naam volgen op Instagram en Facebook

Docu’s, TV en films:

  • Wild Flower. Een prachtige (en prijswinnende documentaire) van Fathia Bazi over een eigenzinnige burnesha. Je kunt de film hier huren of kopen. Af en toe laat ik hem ook in klein verband zien aan geïnteresseerden. Wil je een keertje komen kijken? Laat het me vooral weten! Leuk ook om over ’the making of’ te lezen op deze site.

Reisgids:

  • Albanië, Dominicus Landengids – door Yvonne van OschBoekomslag Dominicus Landenreeks Albanië met link naar bestelpagina

Albanië is nog altijd onontdekt door het grote publiek, en dat mag eigenlijk een wonder heten. Het is het grondgebied van een van de oudste culturen van Europa. Met een prachtige kustlijn van wetland, kliffen en strand, een woest en uitgestrekt hoogland, schilderachtige steden en een bevolking die zonder twijfel tot de vriendelijkste behoort die je ooit zult ontmoeten. Dit laatste verrast, omdat Albanië ook een land is met een zware geschiedenis van strijd en ontbering. Zelfs de fysieke sporen van het communistisch bewind dat tot 1991 duurde, zijn op veel plaatsen nog duidelijk zichtbaar.

De schrijfster van deze gids raakte in de ban van het ongetemde Balkanland met al zijn charme en schittering, chaos en verval. Ze reisde drie maanden rond met auto en bus, kwam tot in de kleinste dorpjes en sprak met vele Albanezen. In foto’s en beschrijvingen schetst ze een eerlijk beeld. Een ding durft ze te beloven als je in haar voetsporen gaat. Je zult ruimte en vrijheid ervaren, je mond zal regelmatig openvallen, en het avontuur zal jou vinden zelfs als je er niet naar zoekt.

Bestel dit boek hier

 

Heb je nog vragen die ik op deze pagina nog niet heb beantwoord? Mail of bel me. Een reactie achterlaten hieronder mag natuurlijk ook.

Andrina

  • info@reizenvoorfocus.nl
  • 0617883007