De Vervloekte Bergen - Reizen voor Focus


Reizen voor FocusDe Vervloekte Bergen

De Vervloekte Bergen

 

Niet erg uitnodigend zo’n naam: de vervloekte bergen. Toch is dat de naam die wordt gebruikt om de Albanese Alpen aan te duiden. Bjeshkët e Namuna in het Albanees.

Afgelopen zomer, toen we in Valbona waren om voorbereidingen te treffen voor de focusreis, hebben we een poging gedaan om een hoger gelegen gasthuis met de mountainbikes te bereiken. Oké, we hadden nog geen MTB-training gehad, maar toch… Die vervloekte bergen!

Natuurlijk hebben die bergen hun naam gekregen ver voordat de MTB werd uitgevonden. Over de herkomst van de naam doen twee verhalen de ronde.

Twee broers lieten hun kudde grazen in de bergen. Ze kwamen een alleraardigste fee tegen. Op de vraag aan welke van de twee zij de voorkeur gaf, gaf zij een diplomatiek antwoord. De fee bewonderde de ene broer voor zijn moed en de andere om zijn knappe verschijning. De moedige broer maakte daarop korte metten met zijn knappe broertje en nam de fee mee naar huis. De moeder van de beide heren was des duivels. Ze doodde de fee, die de dood van haar zoon had uitgelokt, en vervloekte de bergen.

Ook in het tweede verhaal is het een moeder die de schuld krijgt – een eeuwenoud thema blijkt. Haar zoon, een herder, was met zijn kudde in de bergen, toen een afschuwelijke storm op stak. Omdat de zoon nooit meer terugkeerde, vervloekte de moeder de bergen.

Goed. Ook nieuwsgierig geworden naar die vervloekte bergen? Reizen voor Focus organiseert focusreizen naar Albanië neemt je graag mee in de magie van de bergen.

Kijk hier om te zien wanneer we weer gaan.