Aan de bak tijdens de scriptie-3-daagse - Reizen voor Focus


Reizen voor FocusAan de bak tijdens de scriptie-3-daagse

scriptie schrijven studenten onder een parasol

Tijdens het eerste weekend van augustus, met temperaturen zo rond de 30 graden, stond mini-camping Strosteeg vol  – met maar liefst 8 tenten ofzo. Een paar gasten waren naar de camping gekomen om te fietsen of te wandelen. Het overgrote deel van de gasten bestond echter uit studenten, die deelnamen aan de scriptie-3-daagse.

Scriptie schrijven op een camping? Uh ja, dat werkt dus. Waarom?

Meters maken

Je komt naar zo’n weekend met een doel: meters maken met je scriptie. Dat geldt voor alle studenten die er zijn. En dus schuift iedereen aan bij het (tamelijk vroege) ontbijt, om daarna met z’n allen aan de slag te gaan.

Heb je geen inspiratie of energie meer, dan kun je buiten even hangen, een rondje lopen of een praatje maken met een van de andere campinggasten. Wat niet zo goed kan? Een volledige scriptie-escape uitvoeren.

Tegenslag, en door…

Natuurlijk loopt er ook wel eens iets mis bij het schrijven van een scriptie. Dan blijken formules opeens niet te kloppen bijvoorbeeld, en komt een ambitieus gestelde deadline wel erg dichtbij. Stress!

Wat doe jij in zo’n geval als je thuis aan werk bent? Eerlijk hè. Het zou zomaar kunnen zijn, dat zo’n tegenslag een reden is om die hele scriptie in een hoek te gooien en er voorlopig niet meer naar om te kijken. Kopje thee, sloten koffie, potje janken, even appen, weg bij dat stomme ding. Ik noem maar iets wat ik zelf zou kunnen doen in zo’n geval.

Het overkwam een van de studenten tijdens de scriptie-3-daagse. Wat een rotsituatie! Ik had me er alles bij kunnen voorstellen als ze de spreekwoordelijke handdoek in de ring had gegooid. Maar nee. Ze was naar dit weekend gekomen om aan haar scriptie te werken, vertelde ze, en opgeven was gewoon geen optie. Gelukkig boden de hulptroepen een oplossing voor de formule en in de avonduren pakte ze nog even flink door. Super!

Kanoweekend

Een scriptie-3-daagse tijdens een weekend op een camping klinkt misschien niet heel aantrekkelijk als weekendinvulling.

Dit is echt niets voor mij,” was dan ook de reactie van een van de studenten, toen de rust van de avond inviel. “Er is hier niks te doen!” Haha, ja precies, dat is zo’n beetje het concept.

Ik vermoedde dat zijn kampeerdebut daarmee ten einde zou komen, maar hij hield vol. De tweede avond gebruikte hij om nog even een paar uur aan z’n scriptie te werken. Wat moet je anders met je avond? :-)

Een manier om opgetrokken wenkbrauwen te voorkomen bij het antwoord op de vraag wat je in het weekend gaat doen? Vertel dat je op kanoweekend gaat. Dan moet je natuurlijk wel even zorgen dat je naast het werken aan je scriptie ook daadwerkelijk in een kano belandt. Gelukkig kan dat bij mini-camping Strosteeg.

Zelfvertrouwen

Uiteindelijk was de conclusie van alle studenten dat ze dit weekend meer gedaan hadden dan ze thuis hadden kunnen doen.

En voor mij persoonlijk is het steeds weer gaaf om te zien hoe het zelfvertrouwen groeit, als met een paar uur ontspannen focus nieuwe inzichten ontstaan. Inzichten waarmee studenten zelf hun werk beter maken.

Ook een keer meedoen? 

Zelf een keer ervaren of aan je scriptie werken op zo’n bijzondere locatie ook voor jou werkt? Bekijk hier waar en wanneer de volgende scriptiedag plaatsvindt.