Hoe forceer je een doorbraak in je scriptie? - Reizen voor Focus


Reizen voor Focus



Hoe forceer je een doorbraak in je scriptie?

De hoge watervallen bij Martin Brod (Bosnië-Herzegovina) waar rafters vanaf komen

Vast gelopen. Hoe forceer je een doorbraak in je scriptie? Ga er maar aan staan. Iedere student herkent die momenten, waarop het op z’n zachtst gezegd minder duidelijk is wat de volgende stap moet zijn. Een zorgvuldig uitgedachte deelvraag blijkt 3 fases verder toch niet zo goed aan te sluiten. Je ziet een onverklaarbare discrepantie in de resultaten ontstaan. Feedback van de beide beoordelaren is (of lijkt althans) tegenstrijdig. Je zit vast. Wat nu.

Hoe forceer je een doorbraak in je scriptie? Níet. Een doorbraak forceer je niet.

Dat is wellicht een teleurstellend antwoord. Even een blogje lezen met dé oplossing en hoppa, doorbraak geforceerd. Helaas. Tenminste, ik heb de winnende tactiek nog niet ontdekt. Erop af, vastbijten, doordrammen. Allemaal vergeefse moeite.

Wat zijn je opties?

Wat zijn dan je opties om tot een doorbraak te komen? Afstand nemen. En uh, dat is uitdrukkelijk iets anders dan in de vermijding schieten.

Wat je wil bereiken als je bent vastgelopen, is dat je brein weer openstaat voor inzichten en opties die je eerder niet hebt bedacht of gezien. Als je te dicht op het probleem zit, is de kans groot dat je je mogelijkheden niet overziet.

Loskomen van de knipperende cursor

Daarom een aantal opties die je sowieso lostrekken van de knipperende cursor.

De vreemde eend

Leg de situatie voor aan een buitenstaander. Iemand die niet wordt gehinderd door kennis over jouw onderwerp en vrij is van aannames die je misschien zelf ongemerkt al doet.

De kunst is om die ander de ruimte te geven om jou vragen te stellen en suggesties te doen. Beantwoord de vraag niet meteen, maar bekijk waar die vraag vandaan komt. Misschien laat wijst de vraag op een ontbrekend stukje in jouw argumentatie of opbouw. Wuif suggesties ook niet voorbaat weg. Zie of je de suggestie kan volgen vanuit het perspectief van die ander. Die is weliswaar geen expert op het onderwerp – dat ben jij. Zij of hij wel een invalshoek kiezen waar jij niet aan gedacht had en waar je weer verder mee kunt.

Met pen op papier

Mindmap

Klap je laptop dicht. Maak een mindmap van de situatie. Gebruik steekwoorden om alle puzzelstukjes in beeld te brengen. Eerst random. Leg dan verbindingen.

Post-its of kaartjes

Je kunt dit ook doen door alle steekwoorden op post-its of kaartjes te schrijven en ze vervolgens te groeperen. Het voordeel van deze methode is dat je vrijelijk kunt schuiven en hergroeperen. Maak wel even een foto van het resultaat.

Schrijf je opties uit

Mij ontbreekt vaak het geduld om deze op toe te passen, maar hij werkt als een tierelier. Beschrijf met pen op papier wat het probleem is waar je tegen aanloopt, wat je zou willen bereiken, en welke mogelijke opties je daarvoor kunt bedenken (zelfs de meest vergezochte) en per optie hoe die je tot de gewenste situatie kan brengen.

Schrijven gaat nu eenmaal langzamer dan typen en dat geeft je brein de tijd om beter na te denken over de opties.

student werkt de opbouw van zijn scriptie uit met pen en papier op post-is

 

Het teken ‘alles veilig’

De volgende kaarten die je kunt trekken, lijken niet zo veel met je je scriptie te maken te hebben. Staren naar een cursor zonder een woord op papier te krijgen, kan namelijk ook een heel lichamelijke oorzaak hebben. Een blokkade als gevolg van faalangst of stress. Je kent vast het fenomeen bevriezen, als lichamelijke reactie op gevaar.

Eerst je lijf maar eens een teken geven dat er geen gevaar dreigt. Met die ontspanning kan ook je creativiteit weer stromen. En ook heel fijn: je voelt je beter

All clear!

(Glim)lach

Je lacht of glimlacht als je je vrolijk voelt, dan komt ie bijna vanzelf. Of als je iemand ziet lachen. Zelfs als je zelf helemaal niet happy bent, kan de lach van een ander je laten (glim)lachen. Het mooie is dat je je er zelfs beter door voelt. Dat schijnt te maken te hebben met de endorfine die je aanmaakt als je lacht.

En het leuke: je lach hoeft niet eens echt te zijn. Een fake glimlach om je mond is al genoeg om dat goedje aan te maken. Hij werkt dus ook ten tijde van zwaar cynisme ;)

Oh en een glimlach zelfs effect op je ademhaling. Je gezicht ontspant en dat heeft effect op de rest van je lichaam. Fijn, want dan krijg je weer ruimte om te ademen. Met alle gezonde gevolgen van dien.

Liggen, gewoon plat op je rug

Het schijnt dat je plat op je rug liggend creatiever kunt denken dan bijvoorbeeld staand. Dat zou ook weer met een of ander stofje te maken hebben.

Zelf heb er ik er het beeld bij van ergens – lees: bergweide, maar grasveldje of tuin kan ook – languit in het gras naar de wolken staren en ideeën laten opborrelen. Maar wat weerhoudt je om het eens ergens op kantoor of in je kamer op een yogamatje uit te proberen.

Doe je dansje

Dit is toch wel een van mijn favorieten. Muziekje op en bewegen. Hoe het er uitziet maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat dansen invloed heeft op je stemming, zelfvertrouwen en zelfs op je geheugen.

Eigenlijk is het de serotonine die je met dansen aanmaakt – ook wel een gelukshormoon genoemd – die verantwoordelijk is voor die positieve effecten. Wat zou het. Het stelt je in staat opnieuw naar je scriptiesituatie te kijken met een totaal andere bril en weer mogelijkheden te zien.

Verander van omgeving

Zonder nu heel dramatisch te gaan doen. Er zijn plaatsen die je onmiddellijk stress opleveren. Misschien niet heel heftig; een korte spanning in je buik of maag is al een teken. Misschien heb je het als je langs de tandarts fietst. Of als je op bezoek gaat bij iemand in het ziekenhuis. Of als je ook maar in de buurt van de uni komt, of de voordeur van de hogeschool binnenstapt.

Op die plek doorploeteren om een doorbraak te forceren, is waarschijnlijk eerder uitputtend dan effectief.

Van omgeving veranderen creëert letterlijk afstand

Kies een omgeving waarin je je prettig voelt. Werk je altijd alleen thuis? Verhuis dan eens naar een bibliotheek of een rustig koffietentje. Werk je in de bieb, en lukt het daar juist niet? Laat je vertroetelen met thee en biscuitjes aan de keukentafel.

Een persoonlijke favoriet: neem je schrijfblok mee naar buiten en werk daar je mindmap uit (zie tip hierboven)

Ga op reis

Als je jezelf echt de ruimte gunt om het beste uit jezelf te halen, en weer grip op je scriptie te krijgen, dan is er eigenlijk maar een echte optie.

 

? Scriptie schrijven in een totaal andere omgeving
? Met een groepje vreemde eenden die met je meedenken
? Waar je ongegeneerd in het gras mag gaan liggen staren naar de wolken
? Waar wordt gelachen en zo nodig gedanst
? Met een soort moeder de gans, die je vertroetelt en alles voor je regelt (ook post-its)
? Waar je de tijd en ruimte hebt om structuur en overzicht aan te brengen
? Waar je werkelijk vooruitkomt met je scriptie

 

En waar vind je dat alles? Tijdens de scriptie focusreis in Macedonië

Lees maar eens welk effect die reis op de scriptie van Anouck heeft gehad.

Twee studenten buiten aan het werk met laptop aan picknicktafel, uitzicht over Meer van Ohrid

Wil jij dat ook? Zo’n week waarin je mega effectief met je scriptie aan het werk gaat en tegelijk ontspannen bent? Daar gaan we mee aan de slag tijdens de scriptie focusreis van 27 april tot met 4 mei 2019.

En je kunt nog mee. Lees meer…

Wat werkt voor jou?

Je hebt nu een setje tactieken waarmee je je kunt wapenen als je onverhoopt eens vastloopt in je scriptie. Er zijn er vast veel meer.

Laat me weten welke tactiek voor jou goed werkt. Daar vul ik deze lijst heel graag mee aan.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Laat een reactie achter, like of deel het bericht! Alle feedback is welkom! Vind ik leuk.

Denk je dat ik iets voor je kan betekenen als het gaat om het vinden van je motivatie en een ontspannen focus op je scriptie? Stuur me een berichtje of mail: info@reizenvoorfocus.nl. Ik neem graag de tijd om je vragen te beantwoorden.